“Колко приятно е братя да живеят наедно”

Среща с ЖивотаЗапознах се с отец Владимир през лятото на 2015. Не знаех какво и кого да очаквам, на възрастни години хората вече трудно се сприятеляват и нямах никакви предварителни разсъдъци, просто така се получи, че от дума на дума с Милена разбрах, че ще бъдат по морето, а аз нали там бачкам и се срещнахме в Царево.

Братя и сестри в Христа сме всички, които се опитваме да Го следваме. Но има и хора, които си допадат от първите две думи. Така се получи и с отец Владимир, нямаше нужда от много приказки, за да разбера, че и на стари години приятелството е възможно. То не е онова лудо детинско приятелство, то е приятелство в Христос, друго вече не съществува.

А когато стана и мой изповедник, животът ми се промени. За тялото си търсим добри лекари, нали? Защо тогава не потърсим добри лекари и за душата си? Обикновена превръзка на раната може да направи всеки лекар. Но има и сложни операции…

Не смея да кажа, че се радвам, че пишем заедно в този блог. Но е така – радвам се.

Но блогът беше само първият малък резултат от нашето приятелство. Вторият по-голям резултат е неговата книга с проповеди, която излиза с благословията на Патриарха. Имам скромен опит в книгоиздаването и се осмелих да му предложа да стана издател на сборника “Среща с Живота”. Отец Владимир се съгласи.

Това е отговорност за мен. Голяма отговорност. Но колкото е отговорността, двойно повече е радостта. Книгата ще може да бъде купена с доставка по куриер или в книгопродавниците на различни храмове или из по-добрите книжарници до края на месец март. А може би и по-скоро.