Да видиш Рая с телескоп

Св. Три светители – 30 януари 

 

Ако живеехме само преди един век, бих започнал този текст така: Кой не би заплакал, братя, за оскъдняването на благочестието в наше време? Само че днес такива въпроси не вълнуват почти никого. Отговорът му се е загубил някъде по пътя към „светлото бъдеще“. А и кой плаче днес за греховете си?… Затова ще започна по друг начин: елементарната липса на човешка нормалност, която много често се среща в нашата „православност“, е стряскаща. Но понеже ние не се плашим, ситуацията става още по-страшна. Продължете да четете Да видиш Рая с телескоп

Първите плодове на лошото дърво

Някога умниците на този свят съветвали светите мъченици да принесат наужким жертва на идолите, за да спасят живота си. Но Божиите угодници знаели, че “наужким” не съществува. Че не може да се поклониш на измислен бог и да останеш християнин. Това е вечният избор, пред който мнозина стоят и днес. Продължете да четете Първите плодове на лошото дърво

За фарисейския щам и за съвършенството на сълзите

Неделя на Митаря и Фарисея – Лука 18:10-14

 

Какво стана с фарисея ли? Онзи, дето се хвалеше колко е благочестив и благодареше, че не е като митаря? Ами нищо – жив и здрав си е! Шества си през историята и като в някакъв нискобюджетен фантастичен филм се преселва в различен гостоприемник – от човек в човек. Мутира с времето като щам на грип и става все по-резистентен към духовни антибиотици. Въпреки новозаветната епоха, той все така, както и преди, не разбира как се придобива благодатта. И дори няма намерение да я търси. Защото си мисли, че е неин носител по презумпция. Продължете да четете За фарисейския щам и за съвършенството на сълзите

Изкореняване на предразсъдъци и традиции, основаващи се на стереотипни роли

В Бителевизия К. Янакиев обвини в лудост и психоза цял един народ. Сякаш този народ не разполага с мислещи хора. Заяви освен другото, че Синодът е фашистки. Изгуби всяка мярка. В Офнюз К. Терзийски открито богохулства. Какво им става на тия хора? Продължете да четете Изкореняване на предразсъдъци и традиции, основаващи се на стереотипни роли

Кратка история на Л.

Л. се роди в едно съвсем обикновено семейство. Заченат от баща, роди се от майка. В детството си не бе лишен от нищо. Родителите му угаждаха по всякакъв начин. Всичко се въртеше около неговите права и неговото щастие бе единствен семеен закон.

Един ден, десетгодишният Л. попадна в кръг от момчета, които се интересуваха главно от Удоволствието. Причиняваха си го едно на друго. Удоволствието бе толкова голямо, че малкият Л. се замисли за идентичността си. След няколко години удоволствия и замисленост, той реши, че не е той, а тя. Естествено, намери се и подходящо обяснение. Родителите на Л. бяха съсипани — опитаха с какво ли не да му помогнат, но Л. вече бе достатъчно горд, за да има нужда от помощ. Никой на земята нямаше право да му казва кой е той. Най-малко тъй наречените му родители. Баща му се пропи, майка му се самоуби.

Детството на Л. бе минало в безгрижие. Удоволствието помогна на Л. да намери идентичността си и да прекара юношеството си в удоволствие с нея. Младостта си Л. посвети на борбата за права. Тя (Л.) намери и половинката си. Но трябваше да минат години, преди да узаконят брака си. И да получат правото да си имат и деца. Защото всичко, което им пречеше, бе единствено правото. Дори Природата бе безсилна пред свободата на Л. Когато Л. беше на 25-26, те най-сетне спечелиха войната срещу хомофобите — една неизвестно как появила се нова раса земни жители с черни души и грозни предразсъдъци срещу светлината на любовта.

За Л. настанаха щастливи и горди години. Тя стана майка на чудно хубава дъщеря. Откъде се бе появила на света тази дъщеря Л. не знаеше и не искаше да знае — важното бе, че тя е нейната собствена дъщеря.

Настанаха светли дни. Те обаче продължиха само няколко години. Л. бе навлязла в 30-те, когато нейният съпруг се оказа неверен и я предаде, като си намери друга жена. Жена, която можеше сама да ражда деца. От тази измяна Л. се почувства осквернена. В душата й се появи недоверие към мъжкия пол, което с годините прерасна в истинско отвращение. Л. реши завинаги да остане самотна майка и с любов да отгледа дъщеричката си.

Детето растеше и ставаше все по-миловидно. Един ден у Л. се появиха нови чувства. Мъжките й биологични части решиха да проявят самостоятелно мислене и при допир с дъщеричката й се вълнуваха по един неподобаващ начин. Отначало у Л. се появи една болка в сърцето — същата, като болката от първите стъпки в Удоволствието. Но както и тогава, сега Л. се довери на новото чувство и постепенно болката в сърцето изчезна. Л бе обзета вдъхновение и тя реши, че това е естествено, това е такава хубава, естествена любов.

Трийсетте години на живота си Л. посвети на борба срещу педофобите, тези изверги, които мразят любовта към децата. Сега Л. вече не се възприемаше в женската си роля, тя реши, че дъщеричката й има нужда от бащинска любов. С една дума, Л. откри в себе си нова идентичност, нова ориентация. Покорен от новата си любов, Л. стана активен борец срещу дискриминацията на любовта към децата. Л. воюваше за разширяване на правата на семейството. Л. искаше да се ожени. Л. вече се чувстваше не майка, а баща на момичето си. Той, новият Л. се върна към истинското си аз и заклейми годините на своята заблуда. Разбира се, той никога не осъди своите приятели от гордите младежки години. Това би било истинска хомофобия, а Л. беше личност, преизпълнена с любов.

Сега Л. мечтаеше да започне новия си живот с нов брак. С доскорошната си дъщеря. Той нямаше нужда от дъщеря, а от любов. Момичето бе на 10 години, но нима в древност няма толкова много примери за ранен брак?

Какво стана нататък не знам, тъй като времето още не е дошло. Но съдейки от досегашния опит на Л. допускам, че в един исторически момент, когато новата му съпруга порасне и започне да мисли самостоятелно, бракът му ще бъде отново разбит. От поредната измяна против него и чувствата му. Л. ще преживее най-тежката депресия в живота си. Ще се оттегли от обществото. Ще иде да живее на село. Ще си завъди животинки. Възможно е да посвети старостта си на борба срещу зоофобите, тези нещастни хора, които мразят любовта към животните. Тъй или иначе, идентичността на Л. ще бъде отново вярната, а всички предишни ще се окажат «поредната заблуда». Но както винаги, Л. никога няма да осъжда никого. Та той никога не е бил –фоб – и никога няма да бъде!

(2015 г.)

Бъди като СВЕТИ Борис!

Българската Православна Църква свърши добра работа с мнението си за Истанбулската конвенция. Ако не беше така – нямаше да има толкова благодарни хора за написаното в нейното обръщение и становище. Нямаше да се появи и дежурната вълна от богохулници, които винаги в такива случаи вадят изпод чина обичайните медийни дъвки и без да ги изтръскат от полепналата с времето мръсотия, ги налапват и започват да правят пиар-балончета. Няма да скрия, че този комсомолски плам у съвременните журналисти, пиари и т.н. дълбоко ме отвращава. Защото това не са изпечени стари комунистически апаратчици, а говорят като тях. И също като тях се мислят за прогресивни и оригинални. Продължете да четете Бъди като СВЕТИ Борис!

Аз, агентът

Знаете ли колко олеква на душата, когато истината излезе наяве! Катарзисът пречиства, едва след това се отваря място за сълзи и покаяние.

Ето, мен най-накрая ме разкриха. Жената на един наш виден костовист професор-философ и пишман богослов обикаля по българските университети и свидетелства за мен – той е руски агент, не си играйте с него. Е, понякога попада и на мои приятели и преподаватели, които ме познават от ей такъв и то отблизо, та се случва да срещне отпор тази госпожа, но тя не се отказва лесно. Аз даже не я познавам, но това не ѝ пречи да говори наляво и надясно колко вредни били идеите и статиите ми и това, разбира се, се дължало на руската ми агентура. Всеки месец ми плащат в посолството по хиляда четиристотин и осемнайсет евро (1418), обаче ми ги дават в рубли и няма къде да ги обменя, затова си ги затварям в буркани или ги държа под дюшека, класика.

Ако някой някога е смятал видния професор за голям ум и недостижимо светило, време е да се разочарова от него, като си представи, че той дели живот, жилище и навярно постеля с жена, която занимава цялата академична общност с моята скромна особа. Не може да не си влияят един на друг. Няма начин нейното мислене да не съвпада с неговото. Знам по себе си, с моята благоверна съпруга споделяме едни и същи ценности. Тя по тази логика трябва да е жената на руския агент, тоест, абсолютен враг на народа, нали?! Само дето е от един много български регион с много български традиции и разбирания. Капанка е. И не мога да си представя тя да ходи някъде по някакви официални събития край мен и на висок глас да споделя какво смята за идеите на видния философ и пишман богослов. Там е разликата между моето семейство и това на професора – не може да има реципрочност, просто защото някои съпруги си имат и свой собствен живот и не се бъркат в делата на мъжете си.

Други обаче не издържат на това голямо изкушение и тръгват на турне да громят шпиони и агенти. Представям си я с каква ярост ме е разпердушинвала, сълзи са напирали в очите ѝ, слюнка в артикулационния ѝ апарат. Със сигурност ме е проучила с помощта на видните си съратници-костовисти от седмия ден и знае, че имам руски паспорт, което е още едно потвърждение на твърденията ѝ. Аз съм петоколонник, путиноид с два реда зъби един зад друг, матрьошка, която крие в себе си ключа от АЕЦ “Белене”, не мога да бъда друго, как така с два паспорта, къде дават така. Да ви кажа, почувствах се поласкан, когато ми съобщиха как костовистите от седмия ден начело с госпожата и философа застанали пред насъбралото се академично множество от Великотърновски университет и почнали да ме правят на салата. Такива хора на такова интелектуално ниво да слизат до моите низини, та това ме издига много! Или тях принизява? Явно много съм ги ядосал, завалиите. Треперели от недоумение как така съм се изказвал неправилно за католическия филм “Мълчание” на Скорсезе, че филмът е върхът на католическото изкуство, а аз, агентът, го смятам за обикновена манипулация.

Добре де, “Мълчание” не е обикновена манипулация. Перфидна и изискана манипулация е. Коварна и нечистоплътна манипулация е. Филм, в който се казва, че няма проблем да стъпиш върху лика на Спасителя и да се отречеш от вярата си публично, ти си оставаш все така велик християнин, три четвърти светец. Че как иначе, папистите сами по себе си са едни светци, щото нали са мисионери, отишли са толкова далече заради вярата си, правят такива истински неща, карат хората да учат английски, вместо те да научат японски, а ние тук сме някакви обикновени цървули, дето само си мислят, че са последователи Христови, въобразяват си, че са православни… Всъщност сме просто геополитически активисти и платени бацили, внедрени от хибридизаторите да тровят българското медийно пространство с путинистка вонлива пропаганда на ретроградни и заробващи идеи. Радвам се, че има такива филми, които да дават добри насоки и конструкции в принципния ми спор с хора като философа пишман богослов и задочно с неговата мила съпруга. И аз като съветски агент се сдобих също с лична информация за семейството изтъкнати интелигенти – само допреди няколко години те са поздравявали по коридорите на университета, в който се трудят, много повече хора от днес. Към момента са така радикализирани в своите католическо-костовистки европейскоценностни видения, че запазват също такова мълчание като Бога от паписткия филм при среща с други човешки същества, гледат единствено в тавана, защото само там някъде е тяхното упование. “Здрасти” не казват вече. Почти на никого от старите познати и приятели. Заформиха си сектата и не допускат до нея разни, дето не могат да проумеят дълбочината на мислите им.

Имам руски паспорт, защото се родих в Архангелск. Не съм живял там. Баба ми беше украинка, дядо ми смесица между немец и полякиня. Говоря руски, защото ми е майчин език, така комуникирам и с роднините си, те всички днес живеят в Германия, Висбаден. Всички те останаха без руските си паспорти след преместването си, и майка ми се отказа от този документ. Само аз не – ето още едно потвърждение, че съм агент и диверсант. Причината да си го запазя е много тривиална, с него пътувам понякога по-лесно. Аз съм българин и винаги съм бил такъв. Тук служих в армията, тук учих, тук работя и плащам данъци и не ми се живее на друго място. Службите, за разлика от професора-философ и пишман богослов и неговата съпруга, не се интересуват от мен, не съм им оперативно интригуващ, може би защото знаят, че сталинският режим е навредил много на семейството ми, имам си и копия от официални потвърждения за реабилитиране на дядо ми и прабаба ми. Тоест, властта си е признала, че ги е тероризирала без доказателства и са невинни. Каква ирония, обвинението към тях било, че са немски агенти и шпиони. Техният внук и правнук стана руски.

Ще ми простите, че толкова много със себе си ви занимавам, нещата имат не само лично измерение, но и принципно. Всички тези сведения сега донесох публично, за да преместим спора си с онези философи и пишман-богослови костовисти от седмия ден на едно по-легитимно равнище, където те няма да имат шанс повече да обвиняват хора, които не познават, а ще им се наложи да обяснят защо, имайки себе си за православни християни, хвалят и славословят една толкова открито католическа творба, защо отричат, че папизмът е ерес и каква е причината да наричат състоялото се през юни 2016 година събрание в Крит с опорноточковото икуменическо определение “велик и свят събор”, какъвто то не е. Само за това става въпрос.

Агентът вика дръжте агента.

За Системата от първо лице

(С оглед на последните събития около Истанбулската конвенция препечатвам този текст и тук, за да се намира по-лесно. Първата публикация е от 2013 г. Тогава може би за първи път споменавам Института Тависток, мозъчния център на всички социални експерименти, където се обучават пророците на официалния сатанизъм. Там е и английската клиника, “подпомагаща” децата в идентифицирането на джендъра им.) Продължете да четете За Системата от първо лице

«Апокриф от бъдещето…»

Отначало всички се изгубиха в превода. След това се изгубиха в езика, изгубвайки превода. Най-накрая изгубиха и езика.

След това полето за криминализация на думите се оказа безбрежно. Списъкът на забранените думи беше по-голям от наличния за изразяване на мислите речник: думата «мъж» вече е забранена. Думата «жена» също. От «Библията» оставиха нищожно количество «целесъобразни» места, като напр. «Няма мъжки пол, ни женски…», откъслечни цитати и толкова. Останалото бе въведено в категорията ККК – «крайно криминални книги», и бе унищожено докрай. «Пол» не съществува и споменаването му е вече криминално деяние от висш порядък – от графата «език на омразата» го преместиха в графа «престъпление срещу човешкия род». Дори думата «половина» бе засегната, поради далечната си роднинска връзка с «пол», който идва от нея – законът заповяда да се пише «пилвино» (-о накрая, защото единственият разрешен граматичен род е средният).

Освен това много думи бяха обявени за … обсолитни (т.е. «излезли от употреба» – политнекоректната фраза бе заменена с чуждица, защото някои писатели веднага скалъпиха «релефното» «изгонени от употреба» за това деяние.) «Обсолитни» се оказаха «феминизъм» (тук е уместно да употребя строго забранената древна поговорка – «Мавърът свърши своето дело, мавърът може да си ходи»), «демокрация» (заменена бе от «общество на просперитето» или просто «просперитето») и пр. и пр. – за това всеки съвременен читател знае.

Но най-значителният акт на «новото световно редо̀» бе забраната на употребата на граматичен род.

Това писание е апокрифно – в него думите имат родове и са ясни по смисъл, затова ти, читателю, ако бъдеш видян, че го четеш, ще попаднеш в затвора или направо предаден за «рефагилитацио».

По-умерените «врагове на човешкия род/джендър» са единствените, които все още оцеляват «легално» в днешния свят. Те се научиха да говорят за всичко в среден род.

(Из «Апокриф от бъдещето»)

„…И се научиха на техните дела“

Толкова хубава и хуманна Конвенция, пък толкова прост народ – такава е тезата на управляващите и на медиите. Защото нашите медии са свободни, ако не ви е направило впечатление. И никога не промиват мозъци с опорните точки на управляващите (които и да са те, когато и да е това). Никога! Е, има си и някои изключения, ама те са като капка в морето на свободното слово. Продължете да четете „…И се научиха на техните дела“