36,8

Тази температура е много приятна. Това е температурата на здравото човешко тяло. А на първи януари 2016 в деня на Свети Василий сутринта температурата на въздуха на нашата планета в тези географски ширини, където е разположено моето тяло, е около минус 10 градуса. Цели 46,8 градуса разлика между тялото ми и този свят.

След като поседяхме на сладки приказки до 5 сутринта, ставането в 9 не е кой знае какъв проблем, 4 часа сън не са ми достатъчни, но и когато не прекаля с храна и течности с висок градус, не е болка за умиране, както се казва. А и службата със сигурност ще се позабави, така че всичко си е на мястото.

Влизам в храма Света Параскева в Бяла Слатина, още тече утренята, едната от металните камини е запалена, бумти, дървата пукат и настроението е празнично. Общо сме не повече от десетина души в началото, а и чак до края на Литургията. Стоя на разстояние от горящата печка. По някое време се приближих до нея за малко, че студът почваше да хапе, но после се отдалечих и спрях да го забелязвам.

И въпреки, че се опитвам да внимавам в службата, на ума ми идват и разни други мисли, не мога да ги спирам винаги. И едната от тях си я запомних, за да я дообмисля по-късно. Мисълта, че температурата на тялото ни е почти постоянна, повишава се, когато сме болни, а когато си отидем от тоя свят, температурата на телата ни се изравнява с тая на околната среда. Топлината у нас е от Бога. И когато се повишава, Бог ни сгрява повече, за да ни излекува, за да изгорят причинителите на грипа.

И светът навън е студен. И както всички в църквата поглеждахме към печката, така се стремим и към Христос. Можем да оцелеем навън известно време. Можем да изкараме някакви часове в студа, ден, два, но накрая студът ще ни победи. Ще скърцаме със зъби, ще треперим, накрая ще замръзнем…

Затова трябва да бъдем близо до Източника на топлината. Една такава ясна и хубава мисъл беше това. Дано да ви е топло през 2016 година, братя и сестри. В радости или неволи, да ви е топло, да сте близо до Христос, в беди или в щастие, винаги можем да бъдем до тая първа и единствена Топлина.