Бъди като СВЕТИ Борис!

Българската Православна Църква свърши добра работа с мнението си за Истанбулската конвенция. Ако не беше така – нямаше да има толкова благодарни хора за написаното в нейното обръщение и становище. Нямаше да се появи и дежурната вълна от богохулници, които винаги в такива случаи вадят изпод чина обичайните медийни дъвки и без да ги изтръскат от полепналата с времето мръсотия, ги налапват и започват да правят пиар-балончета. Няма да скрия, че този комсомолски плам у съвременните журналисти, пиари и т.н. дълбоко ме отвращава. Защото това не са изпечени стари комунистически апаратчици, а говорят като тях. И също като тях се мислят за прогресивни и оригинални.

Знаете ли кое му беше лошото на комунизма? Това, че нямаше за всички Toblerone, че не можехме да ходим в ГФР, че момчетата не трябваше да са с дълги коси, а момичетата с къси поли ли? Не, не беше това. Човекът не е само плът. Човекът не е само развлечение. Той има дух. Комунизмът воюваше срещу човешкия дух, срещу естествения му стремеж да намери Истината, да потърси съвършенство в Господа, да отговори на абсолютната любов на Христос. Това му беше страшното на комунизма, а не липсата на шоколадови яйца и готини дънки. В този смисъл комунизмът изобщо не си е отишъл. Той ражда ново поколение идеолози. Ново поколение комсомолци, готови да хвърлят яйца срещу всички, които носят расо, в името на напредващия към „добро“ свят. Всеки духовник, който защитава истината, пак се оказва ретрограден спрямо идващия, направо надзъртащ зад ъгъла „съвършен нов свят“, в който пак всички ще са равни. Преди беше социално, а сега социално-полово равни… От всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите – втора серия, но вече в еротичен вариант.

Мислех да не пиша нищо повече по темата с така наречената Истнабулска конвенция, но ме предизвика едно юначе, което си написало текстче във ФБ, а пък разни сайтчета го размахват като знаме на напредничавостта. Ще кажете, че не си струва. Но когато хулят светия, винаги си струва! Поне за мен. (Пък ако тези, които са пуснали текста, не разбират, че той е хула, толкова по-зле за тях! И хулата далеч не е в това, че липсва думата свети пред името на княз Борис I.)

Във въпросния текст се прави паралел между нашите управници и свети княз Борис I, а също и между Истанбулската конвенция и покръстването на българите. Как едва ли не нямало да се кръстим, ако сме мислили, както сега. Защото Конвенцията трябвало да се приеме без дебат като нещо еднозначно добро и модерно! Пък ретроградниците да мълчат… Какво оригинално внушение – направо бях сащисана. Най-малко пет минути стоях пред компютъра и не можех да кажа и дума от респект. Но след като дойдох в себе си, реших и аз да напиша по точките на този талант какво би станало, ако кръщението на свети княз Борис I се случваше сега. (Прочетете текста, чийто линк пускам, защото иначе може и да не разберете какво имам предвид.)

И тъй, ако свети Борис бе започнал да кръщава българите сега, би получил следните отговори:

1. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, това противоречи на евроинтеграцията на българския народ! Колко страни са православни в ЕС? Една Гърция и то комунист я управлява.

2. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, някакви брадати дядки с рокли после да скачат срещу джендър прогреса и да развяват окачени на хоругви табута!

3. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, ще почнат да ни пълнят главите с някакви фанатични канони и догми, а ние искаме да живеем в светска държава и да поръчваме крем за бръчки на ниски цени (не че това има нещо общо, но държах да го кажа)!

4. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, ще се опитват да ни промиват мозъците с писанията на някакви си светци! Ние си имаме наши светци, които освен това са на мандатна длъжност и можем да ги сменяме, когато искаме.

5. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, ще ни карат да коленичим пред някакъв си кръст, при условие, че хората вече парцели на Марс си купуват!

6. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, ще ни карат да вярваме в Бог, който сътворил мъж и жена! Ами два пола като му стигат – то си е за него. Да не се бърка в нашата работа, като не е достатъчно широко скроен. Ако искаме, ще сътворим и 102 пола и никой нищо не може да ни каже.

7. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, семейството било малка църква! Откъде накъде ще ни вкарват в такива тесни рамки. Всеки може да прави любов с когото си иска. За любовта няма ограничения, нито пол, разбрахме ли се?

8. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, как така за прелюбодеяния ще ходим в ада! И въобще, кой ще ни ограничава къде ще ходим – в ада или в Рая. Това са някакви дрънканици на алчни за власт брадати проклетници, които използват ада за политически цели. Макар и да не сме в Шенген, сме свободни да идем и в Рая, ако решим. И съм сигурна, че ще намерим евтини билети на нискотарифни авиокомпании до там. Има само едно изключение – аз на село не се връщам!

9. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, попове, владици, патриарх!… Всички до един искат да ни пробутат опиум за масите, но народът няма да им повярва. Ние пак ще сме си вярващи, но без Църква. Ама Христос бил казал, че Църквата е Неговото Тяло? Ние ще си измислим наш си Христос, който е по-готин и по-цветен от попския. Ще идва с нас на купони, на прайдове и на някои събрания на младежки либерални организации (защото и без това трябва да се попълва бройката там, че няма хора).

10. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, как така всяка неделя ще им ходя на църква! А кога ще се гмуркам? Кога ще ходя на байкинг, рафтинг и други яки неща, от които после ще си пускам снимки във Фейсбук? Освен това аз съм мултибоксърка, кога ще играя на World of Warcraft? Ще им дремя аз на някаква служба в окадена църква от сутринта до обяд. Още от сега да се разберем – няма да стане!

11. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, какви са тези молитви и песни! Ако в Църквата искат службата да продължи – валс! Виенски валс! Културен, интелигентен, европейски. Попове, врътнете един валс, бе. Покажете, че сте нормални хора, че във вас е останало нещо изтънчено.

12. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, жената била направена от реброто на Адам! Тия чуват ли се какви глупости говорят? Значи само за това нещо, дето жената се принизява до такава степен, поне 80 страници конвенция може да се напише, и то без обяснителния доклад и тълкуванията. Тия за равенство на половете не са ли чували? Отказвам да приема религия, която се отнася към жената по такъв начин. Ако искат да се помирим по въпроса, стискаме си ръцете така – била създадена жена от мъж, но в същото време бил създаден и мъж от жена, жена от жена и мъж от мъж… А също от самосебе си възникнало и едно то. Но затова друг път.

13. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, какъв е тоя княз, който язди такъв скъп тунингован кон и носи такова засукано наметало, че да ни учи на духовност! Айде, първо той малко по-скромно да се облича, да ходи пеша и да реши дали е политик, дали християнин. Какви са тия работи – хем княз, хем монах. То вярно казват, че князът нощно време се обличал във власеница и плачел пред иконите, но това е още по-зле. На нас безхарактерни ревльовци не ни трябват. Нормално е мъж да плаче, ако падне на мач или си изтърве последната филия с мас на земята надолу с намазаното. Ама това с покаянието… В съвременна Европа? Айде, малко по-лекичко…

14. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, как така ще имаме църкви и манастири! Значи – до всяка църква по една джамия, една синагога, един католически храм, една сграда за протестанти (обща, че са много), шатра за будисти, поне една малка сергия, на която да раздават Бхагавад Гита безплатно и семпла сцена за африкански вуду оркестър, че то доста бежанци ще дойдат. Иначе не е демократично.

15. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, има нещо, което в международен план не е както трябва с тази религия! Откъде накъде ще приемаме вярата на Путин? Значи така: гаварит Масква и ние изпълняваме? (Сигурна съм, че моят приятел Кико – джендър пророка, на когото преди виках проф. дфн, вече е надушил, че цялата тая работа не идва от нашия княз, а от Дугин и Решетников). Руските тролове натискат. Но ние няма да им се дадем. И ще отговорим подобаващо – с наши, добри тролове. На тяхната религия ще отговорим с друга, която сами си изберем. А сами ще си изберем тази, която Европейският съюз ни спусне да изповядваме. Възрожденска работа е това – евроинтеграция или смърт! Има ли кой да ушие байряка и да му тури знака?…

16. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, ще искат да мътят главите на децата от малки с някакво си Вероучение! Дето се казва – от гърнето ще ги идеологизират религиозно. А едно дете, за да има истинско детство, трябва първите му думи да бъдат не „мамо“ и „татко“, а „джендър“. Да отваря очички милото от количката и да вика: „Ей, Родител 1, То иска млечице. Ало, Родител 2, То се наака, ще го избършеш ли?“ Колко е умилително детенцето да ти вика: „Обичам те, Родител 1, ти си любимият ми човек, който играе социална роля на жена.“

17. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, не ми харесва този княз, дето наложи тридневен пост на народа! И после със старците отиде та наби унгарците. Жестоко нещо е да постиш. Нездравословно, не като веганството. А да се отнасяш така с унгарците – още по-лошо. Вярно, че те първи са започнали, вярно, че обградили войските на цар Симеон, но трябва ли на лошото с лошо? Президентът Плевнелиев хубаво казваше, че трябва да отговаряме с толерантност. Значи, разбрахме се – идва някой да ни коли, а ние го посрещаме, облечени като Boy George и пеем „Do you really want to hurt me”.

18. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, даже синът на княза не иска да се покръства! Що? Щото не иска да е индоктриниран като баща си! Вярно, Владимир, ама не като оня северния гасудар-батюшка. А наш, европейски Владимир. Пък князът взел, че го ослепил и по този начин попаднал под ударите на най-малко 200 международни договора за ненасилие над децата. Вече виждам как три оторизирани лелки (една по път купила хляб и две млека) отиват да отнемат детето на свети Борис.

19. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, то не е съгласувано! Първо да се питат НПО-тата дали е правилно. После може да се консултира с БХК дали нещо от Християнството не противоречи на клаузи от международни правни конвенции – пък чак тогава. И понеже князът не е склонен да пита – протест! Да се предава по всички телевизии и на живо по интернет. ДАНС веднага да каже молебените на поповете в храмовете не са ли заплаха за националната сигурност и нацията, защото на Радан Кънев понякога му се привиждат такива неща. А Радан Кънев е бай… Радан! Истински фактор! В някой сутрешен блок пък може Емил Джасим и да ни обясни (ако го помолим) дали е съществувал свети Борис изобщо и въобще има ли Християнство след 400-ната година преди Христа. Защото по-голям историк от него ние нямаме! Това дори в БНТ го знаят вече.

20. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, как така няма да крадем! А усвояването на еврофондове брои ли се за кражба? Ами когато плащат за удобно написан текст или добре проведено политическо мероприятие, пиар-акция или участие в мирен хепънинг-протест – това води ли се грях? Ако не е, тук може и да се примирим.

21. Ама какво покръстване, какви са тези глупости, как така няма да пожелаваме жените и мъжете на комшиите! Какво се има предвид под жени и мъже? Пол или роля? Уточнявайте ги тия работи!…

И още много точки могат да се измислят, защото ако свети княз Борис I беше жив сега, той би бил възненавидян до смърт! Онова, което той е направил за българския народ, може да бъде описано съвсем просто. Не е превръщал народа си в модерен. Не го е интегрирал към прогресивните държави. Той е съчетал българите с Христа. И е поставил веднъж за винаги Христос като Един истинен, постоянен и неизменен критерий за всичко, което ни заобикаля. Точно това прави и БПЦ в момента – мери това, което ни заобикаля, с Евангелието. Пази жените и децата, и изобщо всички хора чрез Евангелието. И пак според Евангелието обяснява, че грехът е духовна смърт. И втора смърт. Тези, които хулят Църквата сега за нейното мнение и й вменяват безотговорност, нека знаят, че тази Църква е дала своя плод – свети княз Борис I е неин плод. Свети Кирил и свети Методий са неин плод. А също и свети Наум, свети Климент, свети Иоан Рилски, свети патриарх Евтимий, свети Николай Софийски и много, много други до днес, до светителя Серафим Софийски. Всички те са показали на дело какво е милост, любов, съпричастност, топлина, грижа, отговорност, кротост, твърдост в истината. Най-лошото, което може да се направи, е те да бъдат използвани като знамена на разюзданата либерална демокрация, която все още не ни е дала никакъв плод, а напротив, много прилича на нещо, което вече преживяхме.

За нас остава само да бъдем верни на светиите, които се осветиха чрез Христовата благодат. Ако не можете да сте верни, ако не ви харесва това, което светиите представляват – ваша работа. Свободата е прекрасно, но и ужасно нещо. Тя дава възможност на човека да прави с живота си каквото иска. Включително и да ругае майка си и баща си. Но никога и в никакъв случай не бива да се допуска светиите на Църквата да бъдат използвани за манипулации срещу самата Църква. Затова и написах този текст. Измий си ръцете, юначе, преди да пишеш за свети Борис! Или по-добре изобщо не се заигравай с името му, прекалено си анонимен за това.