Как станах бойковист

Знам какво рискувам, винаги съм знаел, обаче сърце не ми дава да си мълча. Ще ме заклеймят, ще ме нарекат всякакъв, ще ме махнат от виртуалния си списък с имагинерни приятели, но пак ще го кажа. Станах бойковист, защото съм жив човек и усещам промените в света. В Родината ни се случва същото, което навсякъде по света. Регионална особеност е, че ни управлява (ше) човек, който се изразява вулгарно. Ако сме честни, у нас повече от половината народ така си говори.

Да припомня малко събития. Кратката памет е признак на безумната ни епоха. Време разделно настъпи преди Възкресение Христово, когато либералфашистите и глупаците нададоха вой до небесата църквите да бъдат затворени, Причастие да не се дава. Хората се подведоха, мнозина свещеници дори. Някои почнаха да дезинфекцират Христос, потапяха лъжичката в две поредни чашки, с алкохол и вряла вода. Горкият Христос, кога ли ще свърши търпението Му спрямо такива глупости…

Бойко каза, че няма да затвори църквите. Няма да спре Причастието. В Гърция и Русия се отнесоха много по-жестоко спрямо Бога. Ама бил суеверен, бил елементарен – какъвто и да е, той постъпи правилно. Една правилна постъпка може да изтрие един камион грехове. Господ съди, не ние. За мен това беше и това ще бъде най-важното винаги – кой как се отнася от управниците и държавниците към Бога.

Вече нямам друг критерий.

Тогава станах бойковист и след десетина години писане срещу мафията на феодалните кметове от герб и срещу организираната им престъпна група прекратих острите определения спрямо министър-председателя. Заживяхме в нова ера. Заживяхме в антиутопията на Хъксли и Оруел. Имаме форсмажорни обстоятелства. Космосът ни се превърна в хаос. Няма как в тези условия нещата – мислите, чувствата, решенията – да си останат конвенционални, ординерни. За такива извънредни обстоятелства, равняващи се на война, както го повториха световни политици неведнъж, трябват извънредни подходи.

Моят е такъв, че спря да ме интересува всичко останало и остана главното. Как се отнасяме към Създателя на този свят. Само това е от значение. Министър-председателят ни се отнесе добре към Него, независимо от личните му причини. Създателят може да се проявява чрез всяко нещо в света, който Сам е създал. Дори чрез същество като премиера ни. В момента е най-мразеният човек тук, насаждат медиите всяка секунда тази омраза и подклаждат огъня, който ще палят утре на 2 септември в София. Превърнаха думата “оставка” във фетиш. Самоцелно, безсмислено, идиотско повтаряне на тази дума, водещо до пълна промивка и викащите довчера осанна, сред които не съм бил, днес викат разпни го – и сред тях няма да бъда.

Да, факт е мутризирането на университета. Факт е феодализирането на провинциите, краденето на половината от инвестициите за всички ремонти и така нататък. Но това всичко са дейности от конвенционалния свят, от предишния свят, който мина. И настъпи друг, но още не сте го осъзнали. И сега не бива да издребняваме, а да мислим, но в момента народът е като попарен от слана, няма мозъчна дейност.

Твърдях го и ще го заявя на глас, да става каквото ще. Единствената борба днес не е за пари, нито за много пари, нито за всички пари. Парите вече са илюзия. Онези, които притежават всичко, си го притежават така или иначе, не можеш да ги съблазниш с пари. Борбата е за душите. И конкретно в Родината ни борбата е кой да затвори храмовете и да разпореди да не се причастяват хората преди Рождество Христово. Не му простиха на премиера ни това своеволие от Възкресение и сега това е единствената причина да са му скроили шапката.

Няма как да ме излъжат хора, самонарекли се отровни. Водата ни е отровена, храната ни е отровена, въздухът ни е отровен. Няма нужда и душите ни да отравят. Като човек не разполагам с други притежания освен с душата си. Няма по-безсмислени, вредни, опасни, странни и изкуствени протести от днешните в най-новата ни история. “Младите”, “възмутените”, “чистите” и дрън-дрън са идеи от стария свят. Няма млади, няма стари, няма умни, няма глупави, войната днес е срещу всички ни и ако може всеки срещу всеки.

Отказвам да участвам в нея.