А ние не правим нищо…

Европейците имат наследствени навици, те са се научили да бъдат възпитани. Така от възпитание те хвърлят хартийката си в кошчето за боклук. Ние обаче не сме имали такова възпитание. Имали сме страх Божи, от който сега в нас не е останало нищо. Затова създаваме закони за абортите, за развода, за облагането на блуда с данък и т. н.

***

Когато човек наруши една заповед от Евангелието, той сам е отговорен. Когато обаче нещо, което е в противоречие с Евангелието става закон (в държавата), тогава Божият гняв пада върху целия народ, за да се вразуми.

***

Телевизията причинява голямо зло, затова не я гледайте. Научавайте новините от радиото. Повечето предавания по телевизията ласкаят депутатите.

***

Сега всеки трябва да се труди. Ние изживяваме най-лошите времена. Много светии биха искали да живеят в нашата епоха, за да имат удобен случай да се подвизават. И много благочестиви християни биха искали да живеят в наше време, също за да се подвизават. А ние, за нещастие, не правим нищо.

***

Равнодушието към Бога води до равнодушие към всичко останало, води до разложение. Вярата в Бога е нещо голямо. Когато човек почита Бога, тогава обича и родителите си, дома си, роднините си, работата си, селото си, законите, държавата, родината си. Човек, който не обича Бога, семейството си, не може да обича нищо. И естествено не обича дори и родината си, защото родината е едно голямо семейство. Искам да кажа, че всичко започва от там: ако човек не вярва в Бога, тогава не зачита нито родители, нито семейство, нито село, нито родина. И това искат да разрушат сега, затова създават едно състояние на разпуснатост и безотговорност.

***

Вече самото присъствие на християните е изповедание на вярата. Някой може с молитвата си да помогне повече, но други ще се възползват от мълчанието му и ще кажат: “Еди-кой си и еди-кой си не протестираха, значи са на наша страна, съгласни са с нас”. Ако някои не започнат да критикуват злото, т.е. да изобличават онези, които съблазняват вярващите, тогава ще стане по-голямо зло. А така вярващите биват укрепени и на онези, които воюват срещу Църквата, бива слагана спирачка. Църквата не им е яхта да си правят разходки, а е корабът на Христа. Затова равнодушните са за осъждане. Интересува ги единствено да имат голяма заплата, луксозна кола, да ходят по развлечения… А в това време други правят закони хората да се женят чрез граждански брак, узаконяват абортите… Разбира се, Бог няма да стои безучастен, но това е друг въпрос.

Св. Паисий Светогорец

Из “Да превърнеш чуждата болка в своя”, “Духовно пробуждане, слова т. 2” и “За семейния живот, слова т. 4”