От векове за векове

Комунизмът не си е отивал. Не е ходил никъде. Просто внукът на комуниста стана кмет от либералната клика. Колелото се завъртя. Подигравка и ирония, не по-малка от тази с феноменалния политик от дпс. “Хор-р-рата” – любима тяхна дума. Хриптят от радост, че са се сглобили. В деянията им и двамата либерали ги поддържат и крайнодесните консерватори. Идеологически тюрлюгювеч.

Един небългарин преди малко по телевизора довърши основната идея, с която дори Картагенски няма да може да спекулира дълбокотъпо. Небългаринът каза, че историята на нашия народ била в музеите. Там било мястото и на паметника. Само че ние си имаме още памет. А в музея са изложени за разглеждане разкопки отпреди хиляди години.

Ние не сме археологическа разкопка. Нищо, че мечтаят да ни закопат. Не сме музейни експонати. Моята и твоята памет е още жива. И иска да бъде жива, ако си нормален човек.

Моята памет прави разлика между история и носталгия. Аз нямах носталгия, защото в комунистическото зверство живях твърде кратко. Така че и Иван Картагенски да си гледа жълтите павета и да не ми се прави на по-умен, отколкото е. Не е. Тц. Връзват му се и някои по-наивни хора, но ще се усетят един ден.

Висшата раса на любимия им Гитлер беше преосмислена във висшата класа. Фашизмът беше леко редактиран и пуснат отново в действие. Беше ъпдейтнат с червено-сини кръпки. Срещу паметника се обявиха най-пъстри представители на софийската фауна – от джендърните елементи до старата реститутска “аристокрация”. Всички си имат аргументи.

Няма сега да се караме за един паметник – и такъв коментар даже чух. Някакви си подредени във форма камъни и метали. Няма да се караме, спокойно. Само ще забравим.

Нарочно рязаха душмански. Съвсем умишлено касапски. Демонстративно го правиха, за да се подиграят. Да си доставят кеф. Получиха си удоволствието. Готово. Сега са изтощени от толкова радост. Не се досещат какво следва.

Всички нас ни чака все по-голямо унижение, щом се гаврим с паметта си.

Психиатрите да започват прегледа. Кой ден сме? Коя година? Не знаем. Нямаме памет. Не помним. Сега ще носим цветя на американските освободители, а после ще ви отговорим на въпроса за деня и годината. Освободителите ще ни кажат. Ще ни подарят часовници, на които има цифрички и вече няма нужда да помним дати, години, време.

Направих филма “Резерват Северозапад” през 2012 и това беше краят на моята лична драма с комунизма. Преминах нататък. Стига ми толкова. Сега пускам на децата в училище “Хайка за вълци”, защото се опитвам да им обясня какво беше, преди да са се родили.

После същите от “елита” си организираха едно събрание икуменическо и разбрах, че комунизмът се завръща, преоблечен като капитализъм и фашизъм. Започна следващото още по-лицемерно ниво на играта. Всички тези “изми” са едно и също нещо. Измекярски обяснения на света. Мънички и злобнички. Обаче с претенция. Щот нали сме от жълтите павета и последния люлин.

И едните, и другите живеят в кутийката си вътре и там си имат правила. Богатите мразят паметника заради личната им семейна вражда срещу комунистическия режим. Бедните мразят паметника, щото америказабг им предоставя по някоя пара. И бедните, и богатите мразят собствената си памет и няма да знаят кой ден и година е.

Кучето не знае кой ден и година е. Котката не знае кой ден и година е. Затова казах – фауна софийска. От векове за векове без памет.

Без памет с чий влак Илич докара златото за революцията.

Без памет кой му даде на Илич Идеологията.

Скоро ще прилагат китайския опит и по други части на света.

Низшата класа трябва да бъде мачкана. Да няма достъп до интернет, ако много ѝ знае устата.

Низшата класа ще може да си купува евтино просеко от лидъл, само ако слушка и не роптае.

На низшата класа памет ѝ не требе. А висшата затова е висша, за да решава кога какво трябва да се показва по телевизора. Не разни хибридчици да манипулират тяхната низша класа. Всяка висша класа си има своя низша. Висшата класа на руснаците да не се меси в работите на висшата класа на българите.

Дружбата между руснаци и българи е от векове за векове, разбира се. Тя не може да бъде разрушена и нарязана с флекса нито от коминтерна, нито от посолствоТо. Тя е дадена от Бога, когато българският език става четвъртият в света, на който са преведени Богослужението и Библията през 9 век. Що не четете академик Лихачов, този фин и ерудиран човек? Що четете само измишльотини и не схващате израза “държава на духа”? Що превръщате Родината ми в безпаметно сметище?

Вашата глупост е от векове за векове също така. Говоря на елита, те си знаят кои са. Не сте оригинални, искам да кажа. Вашето сме го виждали.

От векове са паметниците в музеите. А комунизмът е само от два века. От векове за векове е омразата на лукавия към нас, човеците.

От векове за векове, но ние чакаме живот в Бъдещия Век.