От собствените ни ръце

“…Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? …Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф Обручник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред Бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци, които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как Бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.”

Повече от 250 г. думите на великия св. Паисий Хилендарски гърмят над главите на българите, на българските духовници… И изобличават големеещите се последователи на хитреците от този свят като глупаци (понеже пише: “глупави човече”). Знаете ли как миришат овчарите, орачите, земеделците, рибарите? От тях Господ създаде аромат на духовно благоухание! А хитреците и влачещите се след тях ласкатели, предаде на зловонието в геената огнена!

“…Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език, а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, патриарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики.”

Има грехове на отделните човеци и грехове на народите! И в двата случая отцеругателството се превръща в духовно сирачество. Отделните човеци стават сираци и народите стават сираци. И понеже се отричат от бащите си, започват работа при зли господари. Нямат нито свои царе, нито свои патриарси! Само господари! Зли и безмилостни! Свои господари и чужди господари! Господари, на които няма равни по цялата земя! Всъщност, духовните сираци вече нямат свои… За тях всички са чужди. И в кондиките на съвестта им не пише нищо!

“…Самият този Маврубир е написал: „Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък…”

Колко струва храбростта на предците ни? На царете, на патриарсите? Колко парфюма, колко ризи, колко дивана, колко пердета, колко връзки с търговците от тоя свят, колко изискани ястия? Как духовен човек днес живее с филийки и чорбица? Достойството на предците си да продадем, всички ще се наядем! Да го продадем на тези, които ни ненавиждат!

Забравили сме… Печалбата от продаденото първородство винаги се превръща в паница леща. Паница, от която ядат избраните! Другите ще гладуват, та дано се присетят кои са!

“…Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих…”

А може би не е трябвало да ни обичаш! Защо ще обичаш българите, които ти се надсмиват… на гръцки! Защо, Хилендарски подвижниче, ще обичаш духовниците, които се трудят за плътта и суетата си… Защо ще обичаш вярващите, които се смеят на вярата си… на гръцки! Не е имало никакви български царе, български патриарси, български език! И да е имало някога, сега на тяхно място има друго – геополитически интереси и магнетични списъци! Едно време сме имали душа, сега не можем да си го позволим!

Защо ни обичаш?

Знам, св. Паисие, обичаш ни, защото ние самите не обичаме себе си! И ти е мъчно! Дано ти е мъчно повече, от мъката, която сами фанатично си приготвяме!

Измоли ни! Потруди се още малко пред Господа! Измоли ни и ни изтръгни от собствените ни ръце!

П.П. Δεν είναι σημαντικό ότι η βουλγαρική εκκλησία πεθαίνει, το σημαντικό είναι ότι είμαστε εναντίον των Ρώσων, σωστά;