Време за изпити

Проповед на Неофит – митрополит на Морфу, произнесена на 3 август 2020 г. след Литургия и панихида за о. Сава Ахилеос

 

Живеем в апокалиптични, пределни времена, в апокалиптична атмосфера, която само този, който има проблеми с духовното обоняние, няма да усети. Божии човеци десетилетия наред ни подготвяха, че ще дойдат трудни дни, че епохата на приятните приказки ще свърши в даден момент. Покварата на човешките нрави ще стигне до своя предел. Св. ап. Павел ни казва и личбата, по която ще узнаем това. Той пише към Римляни в първа глава, че когато мъжете станат жени и жените станат мъже, тогава е началото на края. Кой го слуша това? Кой го вярва? Доскоро, когато го казвахме, ни се подиграваха. Кипърецът вярваше в сигурността на парите, на здравето си, на телесното псевдоздраве, без осветена или поне освещаваща се душа. Но без освещаваща се душа тялото е един подвижен труп. Да не влагаме много в телесното здраве, с множество предпазни мерки и да не забравяме, че тялото е живо, защото човекът има душа. Знаете много добре Кой влага и Кой взема душата, когато иска. Не когато иска владиката Неофит или вие, а когато иска Този, Който като Бог има власт над мъртвите и живите.

Следователно, принадлежим на Някой Друг. Затова, когато се молим, какво казваме? Господи Иисусе Христе, помилуй ме! Господи, Боже на отците ни. Първата дума е Господи. Какво означава Господ? Този, на Когото принадлежи вселената, всички хора, Създателят на целия свят. В наши дни забравихме това. За съжаление, технологията вместо да служи на човека, доведе до самохвалство, особено на учените. И така останаха малцина смирени вярващи учени. И сега, когато дойде епидемията на един коронавирус, учените не знаят какво да посъветват хората. Един казва: слагайте маска, друг казва: не слагайте маска, защото маската събира повече микроби и вместо да предпази, накрая обременява имунната система. Идва друг и ти казва: маскарлък е всичко това, на маскари ни направиха! И немощният пита: какво да правя, отче, аз, който нямам твоята вяра? Който нямам вярата на свети Сава (о. Сава Ахилеос, известен кипърски духовник, починал през 2016 г.)? На кого да повярвам в крайна сметка? И обикновеният човек се колебае между страх, маловерие, а понякога и вяра. Когато си силен във вярата, нито маловерие имаш, нито страх имаш. Въпросът е, че дойде епохата на изпитите на вярата и клир, и народ ни „хванаха“ неподготвени. Както внезапно учителят влиза в клас, където ние сме учениците и казва: деца, затворете учебниците, днес ще правим контролно. Ама не сме се подготвили. Толкова години какво правихте? Животът не е ли една постоянна подготовка? Трябва да се разболея, за да се подготвя? И не за живота, който трае 80-100 години, а за вечния живот, там, където душата не умира. Чухте ли какво казахме преди в панихидата: „…със светиите, упокой Христе (душите на Твоите раби), където няма болка, ни печал, ни въздишка, но живот безкраен“. Но ние искаме един живот, който свърша, живот до гроб. Дори ние, които ходим на църква, не ви ли прави впечатление какъв страх ни обзе?

И бих искал да кажа нещо, което има връзка с изключителното наследство от нашите предци, древните елини, защото забравяме как нарекли това т. нар. предпазно средство за устата и носа – маската. Сложете маските си, казват, да се предпазите от коронавируса! Този, който изчезна, и този, който идва, защото идва друг, по-тежък. Идват и други изпити и от Elementary минаваме към Intermedaite (нива на изучаване на английски език). Сложете маски, казват, всички! Станете масконосци! Но какво означава маска? Отворете един речник или по-младите, които разбирате от интернет, напишете маска в търсачка. Маска е латинска дума. Гръцката е προσωπεῖον (покривало за лице). Хората поставят маски на Месни Заговезни, също така крадците си слагат маска, както и занимаващите се с магии и с оргии. И я поставят къде? Върху очите. Защото очите са огледалото на душата. Следователно, маската не се поставя върху устата, нито върху носа, а върху очите. Толкова малко ли е образована СЗО към ООН, че една маска, която е за очите, я свалиха върху устата и носа? Това как се казва? Намордник. Това, което си слагате сега, е намордник. И знаете ли на кого слагат намордник? На вола, на коня, на кучето да не хапе. За да сме елини. След като се затрудняваме да сме християни и да наричаме нещата с името им. Това е намордник, и то намордник със съмнителна ефикасност, който в крайна сметка може да събира повече микроби, отколкото предпазва. И със сигурност тези, които го замислиха и наложиха, са извън Кипър – ние просто проявяваме послушание – като големите фондации на Рокфелер, на Бил Гейтс, на хората от Ню Ейдж, които от 2010 г. планираха коронавируса, този изкуствен вирус, тази изкуствен епидемия, за да контролират масите, хората по цялата земя. И американските учени започнаха биологична война, пратиха вируса в Китай, но китайците знаят и карате, хванаха вируса, декодираха го и го пратиха обратно и още по-страшен в Америка и по целия свят. СЗО е организация със съмнителна научност и целесъобразност. И го казват учени хора като проф. Джон Йоанидис, най-големият епидемиолог на света, грък, професор в най-големия университет в Станфорд. Напишете в гугъл името му да видите какво казва за коронавируса и за маските. Не слушайте мене, не съм лекар, но чуйте него, колко вреди тази маска, която толкова лесно се убедихме да сложим. Дали от страх от болестта, дали от страх от глоба, даже в Кипър глобата е по-висока, в Гърция е 150 евро, тук е 300 евро. Това, което искам да кажа, е че тези мерки имат съмнителна ефикасност.

И аз искам здраве, но преди всичко мисля за душата си, мисля за това да не похуля образа, който Бог ми даде, да не похуля Светия Дух, Когото приемам в Божия храм. „На немощни лекар“ пеем в тропара на свети Георги (проповедта е изнесена в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“). При този лекар кога ще отидем? Защо идваме в храма му? За да отслужим панихида? Това е усъмняване в самия св. Георги и в Светия Дух. Простете ми, но трябва да го кажа. Затова ме направихте епископ, да говоря трудни неща, лесните ги говорят лесните.

Тази методология на маската я наложиха, внимавайте много тук, за да се провали. Наложиха я, за да се провали. Да ви кажат от ноември и след това, малко преди Рождество Христово, простете ни, сложихте и маска, наложихме и карантина, но, виждате, хората умират. Ще умират като пилета, така каза един светец.

Не казвам, че не съществува болест, съществува и с течение на времето става по-тежка и по-непредвидима и лекарите са объркани, защото не е сред познатите вируси, постоянно мутира и диференцира. Не разбират, че това е резултат от нашия противоестествен грях срещу околната среда, срещу тялото ни, срещу вярата ни. Както и че духовните неща влияят върху душевните и материалните, телесните. Човекът представлява единство, хармония и когато една част се разстрои, се разстройва и другата. Когато една част се възстанови, се хармонизират.

Т. нар. маска, която в крайна сметка е намордник, е един метод, който има за цел да се провали. За да ни кажат накрая: трябва задължително да се ваксинирате! И ние да се втурнем като добри кученца, каквито ни направиха, и да им кажем: господари наши, колкото ваксини искате! Само да се избавим! Да се избавим от какво? Едно здраве, което днес придобивам и утре се разболявам. Това казва Христовата Църква, св. Георги, затова се бори о. Сава – великият прогонител на демони, човекът, който цял живот бе борец първо за родината и след това велик борец срещу греха, срещу неговите страсти и той бе човек, имал някои страсти. Едни ги наследяваме, други се развиват в нас, израствайки. Но той бе подвижник, който очистил себе си чрез силата на Светия Дух, бил просветен от Христос, осветен от Света Троица и прогонвал демони. Знаете ли колко трудно е това?

Завчера ми се обади един човек и ми каза: да дойда да ми прочетеш молитви! Какво да ти прочета, детето ми, Шестопсалмието? Не, каза ми, да ми прочетеш молитви, защото имам демон, който всява тревога в мен. Тези демони са най-трудните, защото са ангели, които били във висшите чинове и паднали. Нима аз съм о. Сава Ахилеос, нима съм свети Йаков Цаликис? Не мога да прочета такива молитви. Да намериш някой друг. Ама кой да намеря?

Прави ми впечатление, че преди 4 години почина о. Сава и 4 години търсим негов заместник. Някои владици не го разбраха, не разбраха подвига му, който вършеше в тялото и душата си, защото, за да стигне човек дотам да прогонва демони, значи първо е прогонил своите собствени демони. Ако сега бе жив (той е жив във вечния живот), какво мислете вие, които сте негови съселяни, роднини, приятели, духовни чеда, че би казал по повод тази епидемия? Интернет е пълен с негови беседи. Замина за небето и остана словото му, автентичното, светоотеческото, за да научават младите какво означава очистване, просветление, святост, Христос, антихрист. Защото всичко това, което се случва, са дела на антихристи, за да подготвят със страх и ужас и очаквания хаос, който ще предизвикат първо едно световно правителство, а след това управлението на антихриста. Но другият светец на епохата ни – свети Паисий – казва, че Пресвета Богородица ще съжали хората и ще се намеси. И няма да ги остави да изпълнят плановете си. И ще обърне короновирусите и антихристите с един план, който Бог има. Не се бойте! Но дори да се боите малко за здравето си, не ви разбирам погрешно. Една жена на Молебния канон в Орунда вчера ми каза нещо и ме постави на мястото ми: Владико мой, добре е, че си смел и ги говориш тези неща, но всеки според силата му! Много хубаво ми го каза. Да не се правим някои на изповедници и да иронизираме тези, които се затрудняват поради слабо телесно, душевно или духовно здраве. Всеки има своята вяра.

Съветвам ви първо да загасите телевизорите. Второ, да намерите десет добри интернет страници да ги следите. И да питате другия: ти какви страници посещаваш? Защото не всички са добри и там има много мръсотия и много дезинформация, но и много страници, които са съвременни мисионери. Питайте се един друг. И най-главното – спазвайте поста. Влязохме в Богородичния пост (проповедта е произнесена на 3 август), постът прогонва демони. Молете се с молитвата, която ни каза свети Софроний Сахаров: Христе мой, дай ми търпението и вярата на светците! Дойде време, в което имаме нужда от търпение, не от обикновеното търпение, а от това на светците и от тяхната вяра. Това, което децата и внуците ви виждат във вас, това и ще направят утре. Ако виждат смелост и вяра, това ще правят, когато дойде най-тежката епоха на антихриста.

Парадоксът е, че всичко това, което казвам аз, многознайкото, о. Сава го говореше десетилетия наред – че ще дойдат тези неща. Откъде ги знаеше? Дори и за Турция, че ще има самохвалство, агресивност и накрая ще бъде разрушена и Константинопол ще бъде освободен. Откъде го знаел? Чел е вестници? Влизал е в интернет? След като е нямало. Четял е геостратегия? Откъде е знаел тези неща, както и свети Паисий и св. Козма Етолийски през 18 в. и сега ги живеем? Светият отец Йоанис Калаидис, брачен свещеник, казваше, че първо ще дойде биологична война. Ето дойде. След това геологична война, вълнение и разтърсване на цялата земя и на много народи и страни. И след това ще дойде глад и световна война. И след това голям мир и славна мисия на Православието по целия свят. Но ще предшества голяма операция във всички народи. Откъде го знаели?

Днес имаме нужда от вселенски учители, от прогонители на демони, от хора, които са се очистили, просветлили и спасили. Така помагаме за преодоляването на епидемиите и инфекциите и на самата държава.

Нашите управници и инфекционисти толкова знаят, толкова говорят. Това са им казали, това повтарят. Ние какво им казахме? Ние, архиереите? Ние, свещениците? Просветлихме ли ги? Показахме ли им какво се крие зад всички тези големи фондации? За съжаление, замълчахме. Те имат свои планове и сега използват тази болест, за да наложат постепенно техните планове. Но си правят сметките без „Кръчмаря“ – без Христос, без Майката на православните и на всички християни – Пресвета Богородица, без да зачитат силата на светците.

Св. Георги, о. Сава, това са вашите лекари, и ако някои от вас не сте го разбрали, когато дойде следващата болест, следващият трус и глад, непременно, тогава ще разберем и ще търчим и в двора на свети Георги и към благодатта на преподобния отец Сава Целител.

Специално на Кипър Бог е отредил да бъде остров. Можехме да преодолеем проблема с епидемията с две три движения. Първо, от март, когато се появи това зло, да затворим граничните пунктове (в Никозия има гранични пунктове, през които се влиза в окупираната част на Кипър) напълно. И ви го казвам аз, който се борих да ги отворят (преди години), но с други цели. Второ, да затворят летищата. Остров сме. Туристически остров, ще каже някой, искаме пари, владико! Всички пари, които ще вземат сега през лятото, след отварянето на летищата, ще ги дадем двойно и тройно за лекарства. Не беше ли по-добре да кажем – ще прекараме едно лято със затворени граници, за да имаме една зима с относителна задоволеност откъм хранителни продукти, горива и лекарства. Слава Богу, тази година валя, имаме много вода (в Кипър периодично има безводие). Но ние искаме и здраве, искаме и туристи, искаме пари, искаме и почивки на Сейшелските острови! Искаме всичко. Който иска многото, знаете какво губи – губи и малкото. Вярата ни и търпението ни да не загубим. Да се молите всекидневно, да постите, да питате духовника колко често да се причастявате и по този начин ще имате сила и просветление да посрещнете идващите дни и месеци. И в трудностите да прибягваме към Пресвета Богородица, нашата Майка, към свети Георги, към преподобните отци и майки, като преподобния наш отец Сава Целител…

Неофит, митрополит на Морфу

Превод: Константин Константинов
Източник: ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ