Финалната права

Мина известно време. Първоначалният шок отшумя като че ли. Все още срещам хора, които твърдят, че се щипят, за да проверят дали усещат болка, дали това наистина ни се случва. Непрежалим е светът. Аз лично посветих изминалото време, месеците от април до октомври, на приятни занимания.

И между другото, докато не си губя времето с телевизия, попадам на интересни неща. Съпоставям един психиатър, вярващ човек, доктор Боровских, който има над 120 хиляди зрители в ютюб канала си с един също толкова известен писател, визионер, атеист, да не изброявам още негови характеристики, за да не излезе заяждане – Ювал Ноа Харари. Докторът е на 56 години, израелският военен историк, както го водят официално в Уикипедия, е на 44.

За мен място за съпоставка, разбира се, няма. Но книгите на евреина са с твърди корици и се продават на цена 25 и повече лева. Тоест, той е високо ценен, много четен от напредничавото общество и постоянно цитиран и даван за пример. Ето какво ни чакало значи – дигитално бъдеще. Какъв е този самоубийствен порив у това успяло, зряло и уравновесено общество – нямам никаква представа. Защо се радват на този, който злорадо констатира духовната смърт на човечеството – не проумявам. Той го прави чистосърдечно, убедително, пише свързано, твърди, че му помага да остане съсредоточен някаква източна техника на дишане и елементарният читател, какъвто е средностатистическият днес, е увлечен, кефи му се. Като не са чели Достоевски, Вонегът и Борхес, този ще им е интересен.

Като не са усещали топлината в думите на свети Порфирий Кавсокаливит, такъв мошеник лесно ще ги подмами.

А доктор Боровских мога да ви го препоръчам с чиста съвест. Неговите лекции са доста дълги понякога, стигат и до 50 минути, но винаги ги гледам докрай. И той също е увлекателен, убедителен, спокоен. И затова си фантазирам, че тези двамата се срещат. И християнинът казва на атеиста, че ние хората имаме души. А онзи му отвръща, че това е само илюзия. Че всеки наш избор е предопределен от генетиката ни и сме само биологични механизми. Накрая, предполагам, докторът все пак ще излезе от равновесие и ще му шибне на умника един тупаник в десетката. Поне аз така бих направил.

От друга страна, двамата се допълват. И двамата говорят за съвремието ни, за това, което ни очаква. Рядко са ме обвинявали в темерутщина и мрачност. Когато кажа какво наистина мисля, много мои близки ме гледат накриво. Не желаят да слушат фактите от реалността. Разбираемо е. И на мен не ми доставя удоволствие. Но просто съм по-спокоен, когато си давам ясно сметка какво се е задало на хоризонта.

Светът е започнал. Светът ще свърши. В косматите лапи на лукавия е. И напоследък проявленията на този земен владетел са прекалено видими. Малцина са светиите и само на тях можем да подражаваме. Те са трезвомислещи. Те не са се привързвали прекалено към това временно пребиваване тук и не разбират носталгията ни по отминалата “сигурност”. Всичко друго води в грешна посока. Само така можем да оцелеем и не говоря за психотехники, както би ме определил евреинът, а за истинското спасение на душата. Понеже тя е създадена за живот.

Най-трудно се приема реалността такава, каквато тя е, от хората, които имаме деца. Жал ни е за тях. Те обаче няма да познават другото, за да правят разликата, няма да страдат от носталгия като нас. Те ще се приспособяват в новите условия. Така че притесненията за тях са неуместни. Освен всичко останало, децата ни също са човешки същества с всички произтичащи от това последствия. Трябва да приемем факта, че и ние, и те един ден няма да сме от плът и кръв на тази планета.

Неприятни са ми приспивните песни. Неприятни са ми и прегръдките с лъжата в името на измислена по човешки любов. Искам да гледам наближаващата буря фронтално. Трябва да се подготвим. Без излишно мрънкане и самозалъгване, без жестокост и присмех. Просто да се подготвим за изпитанията по мъжки. У Бога е упованието ми, дано се смили Христос над нас.

Преди време световните войни са отнели стотици милиони животи. Днес обаче войната се пренесе в душите ни. И демоните мечтаят само за едно – доброволно да изменим на Твореца. Собственоръчно да се подпишем под декларацията, че искаме при тях и тяхната “сигурност”. Че приемаме сделката им съвсем съзнателно. Само така ще са наистина доволни. Когато видят, че не успяват навсякъде, пак ще организират метални куршуми и огън. Но те не са толкова страшни, колкото душевните им куршуми.