“Сложи си маската”

Лекарите при завършването на образованието си се заклеват да помагат на хората и да не им вредят. Когато станах учител, без да се заклевам на официална церемония, си обещах да помагам на децата и да не им вредя. Принципът е един и същи – закон първи – не вреди! Но от една година насам, както всички вероятно сте чули, на практика се получава нещо изключително и немислимо дори за Северна Корея.

Това е статия, която никъде другаде освен в нашия блог не биха публикували. Затова и не бих я предложил на нито една медия. Медиите са напазарувани от Центъра.

Два пъти в седмицата по време на присъственото обучение всеки от нас учителите е дежурен в коридорите или на входа на училището. Кой е най-често чуваният рефрен? Коя е онази фраза, която се врязва в мозъка и допълнително подпомага неговото свиване? Неговата парализа. Точно така, познахте. “Сложи си маската!”

Никога не я произнесох. И никога няма да я произнеса. Вече ви казах защо, за да не вредя на децата. Не искам да им вредя нито на дишането, нито на мисленето. Напротив, подкрепям тези от тях, които се бунтуват и не носят маски или ги носят под носа си. Мои колеги гонят от час за сваляне на маската под носа. Не знаех, че един ден ще стигна дотук и ще го заявя на всеослушание, но те не стават за учители. Масово са такива. Те не бива да бъдат учители. Те ще нанесат непоправими вреди на детското съзнание.

Учителството не е наливане на знания в някакви празни пространства. Учителството е призвание чрез любов и търпение да се подкрепи младото човешко същество в израстването му. В маските любов няма. Те са обратното на любовта.

Удивен съм какъв успех постигат ръководителите на акцията по маскиране и инжектиране в стремежа си да свият разума до нищожни кокоши размери!