“Дзън християнство”

Ако има нещо, което крещящо да противоречи на празничния дух на Рождество Христово, това е преялото чувство на самодоволство. С блажните му устни, с цялата му любезност, с позитивните му усмивки, с клишираните му пожелания, с добре осветената му благотворителност, с бъдещето, което обещава (и което, разбира се, никога няма да настъпи). Чудя се дали началниците на медиите не се наговарят предварително някъде, за да ни отнемат истинската радост и да ни пробутат неин “заместващ продукт” – мазно ухилена депресия с отложено действие… Едно време на тези, които сега определят информационните политики, им викаха “нашепници”, но думата остаря с възможността да усилиш “волумето”.

Добре, слушайте! Ще ви разкажа за подменения дух (или за духа-подменител на празници).

Кой е този Младенец, Чийто Рожден ден празнуваме? Остана ли време да си спомним? Впрочем, честитих ли ви Бъдни вечер? Хайде, да сме живи, здрави и успешни! Направете си селфи до масата… Ще е яко… За Бъдния ден не питайте. Бъдният ден е за дядо ми. Бог да го прОсти, вярващ беше старецът! Ние само спазваме традициите… Между другото, българите в чужбина много спазват традициите. Правят питка с късмети за Коледа и червят яйца за Великден. Ей това е голямата мечта: българите в България да започнат да живеят като българи в чужбина… Там имат също големи заплати и всички са със зелени… морави пред къщите си. (А вие какво си помислихте, че ще напиша?)

Докато чашите кажат “дзън”, и виж, Младенецът тръгнал нанякъде… Нима някой Го гони? Да, и тогава политическата обстановка е била сложна. Но ние сега не можем да я анализираме, защото в момента сме заети да сме добри… А Той отива в Египет, в Назарет, в Иерусалим, в преизподнята… И Той е зает – търси изгубения Си приятел Адам. Издирва погиналия, за да го спаси и да го отведе у дома!

Какво още? Не ни разваляй празника, Христе! Нашата Коледа трябва да е хепи. Не можеш да твърдиш, че сме погиващи… Благодарим за жеста, но не е трябвало да се разкарваш. Дошъл Си, за да излекуваш болните? Хубаво споменаваш! А имаш ли сейвната някъде в телефона Си онази странна рисунка, която удостоверява, че не Си заразен?… Т.е., че Си взел мерки, които официално Ти позволяват да Си заразен. Защото… Развикал Си се: “Вземете, яжте… Пийте от нея всички…” Ама заведенията за хранене си имат правила… Прибави бустер в Чашата Си и всичко ще е наред… Всичко ще е “наздраве”.

Не беше права онази жена (освен ако не е мъж или нещо подобно), която (който, което) искаше да не Те споменават на Рождения Ти ден! Може да останеш! Естествено, като всеки, и Ти трябва да спазваш правилата на коректността, но ние знаем, че Си кротък и не са прави онези фарисеи, които казват, че създаваш само проблеми. Вярваме в Теб!

Вярваме в Теб! В любовта Ти! В чудесата Ти! (После ще Ти дадем номера на едни бизнесмени, които се занимават с търговия на вино. Имат добра оферта за Теб! Взаимната ви работа ще е полезна и за икономиката на цялата страна. Ако потръгне, ще Те свържем и с производители на тестени изделия и някои износители на риба… Но това после, не е нужно сега, пред хората…) На всичко Ти вярваме. Добър пример Си, плащаш Си данъците…

Само едно не е наред: не ни казвай повече да се каем! Не ни казвай, че сме грешни! Не ни казвай, че погиваме! Не погиваме! Не сме грешни! Няма да се покаем! Ако затова Си дошъл, напразно е! Ние сме хора от 21 век, грехът вече не съществува. Ако не вярваш, ще Ти доведем богослови да Ти го докажат. Да Ти обяснят, че нямаш право да ни съдиш! Че можем да правим каквото искаме. Дори да влезем в Рая… Нищо не можеш да ни кажеш, Ти Си ни длъжен! Защото Си любов! Длъжен Си, разбра ли! Но… Сега да не се караме, все пак е празник!

Всеки празник си има дух, а ние отдавна различаваме духовете само по това дали са весели или скучни…