От съкровищницата на св. Ефрем Сирин

Желаеш ли истински живот? Поучавай се в смиреномъдрие, защото без него истинският живот е невъзможен.

***

Гордостта е подобна на твърде високо, но прогнило дърво, клоните на което са чупливи; ако някой се покатери по него, лесно ще се сгромоляса от високото. 

***

Мрежите на врага са намазани с мед; който се увлече от сладината на меда, той се омотава в мрежите и след това се изпълня с горчилки. Възлюби смирението и никога няма да паднеш в дяволската мрежа; защото литвайки нагоре, поддържан от здравите му и силни криле, винаги ще бъдеш по-високо от вражеските мрежи.

***

Ако сърцето ти е окаменяло, плачи пред Господа, за да излее върху тебе Своето озарение, та като видиш окаяното си положение, с горещо сърце да побързаш към него.

***

Ако се занимаваш с четене, не търси витиевати и гръмко написани книги, за да не би бесът на самомнението да порази и твоето сърце. Но, както мъдрата пчела събира от цветята мед, така и ти чрез четенето гледай да придобиеш лекарство за душата си.

***

Когато видиш люде, усърдни в нечиста любов, не им се възхищавай! Не се поддавай да те измами доброцветна кожа, която скоро ще се превърне в прах, но въздъхни в себе си и запей: Спомни си, Господи, че ние сме прах – и по Божия благодат няма да станеш пленник на лукавия.

***

Като ороси душата си с паметта за Вседържителя, Иосиф не се възпламени от беззаконния огън и като победи изкушението, стана цар на Египет.

***

Старай се да не раболепстваш на собствената си воля, но бъди послушен на ония, които се боят от Бога – и по милост Божия ще счупиш главата на змията. 

***

Моли се често със смирено сърце и не прави от себе си вертеп на разбойници, предавайки се на разпътни помисли и пожелания, за да не се посрамиш в деня на Съда, когато ще се открият човешките тайни. 

***

Докато не си представяш в ума си, че ти си отминал вече от този живот и докато не почнеш да гледаш на този свят и на славата му като на разорена къщурка, дотогава не е възможно да преодолееш земните страсти и мирските похоти, които вкарват човека в погибел.

***

Ето какво бива с тоя, който пристъпва да служи на Господа: отначало изкушение, след това скърби, после труд, униние, страдания, притеснения, унижения. Побеждава всичко това онзи, който от цялото си сърце се предава на Божието управление, който пребивава в Божията воля. Бог иска от нас само пълна решимост и Сам ни дава сили и дарува победа.

 

Из Псалтир на свети Ефрем Сирин