Реципрочност

Един случаен човек, нарочен за министър-председател, използва метафорично по телевизора думата, за да намери оправдание за пакостите, които се готвят да сторят. В този преносен смисъл “реципрочен” означава “съотносим”, “в същата степен”. Хванах се за нея, защото освен нея те друго си нямат. И искам да задам няколко въпроса, свързани с моралното и юридическо престъпление, което българските днешни нещастни министри се канят съвсем скоро да извършат.

Те изнагляха, защото знаят, че един парцел в центъра на София и построената отгоре руска църква не може да бъде повод за нападение от страна на Русия, просто дърпат мечката за опашката, закачат се с нея като обикновени невъзпитани хулиганчета.

Те не схващат, че извършват грях, представят си, че русофобията им е благословена от Бога едва ли не и с кражбата на църквата ще сторят нещо праведно. Поне такъв праведен плам гори в очите на професора по философия. Другите крадци ги броим за невярващи. Целта им не е на мястото на изгонените да дойдат нови руски по-достойни свещеници, защото всичко руско за тях е “ватенка, мурзилка, матрьошка, мизерия, незачитане на човека” и така нататък. Те смятат всичко руско за “безпредел”, за престъпно само по себе си. И като престъпно няма проблем да му се противостои с друго престъпление като кражбата.

И не схващат, че са нереципрочно много по-безпределни в своята антируска злоба, все едно цяла Русия, подкрепяща политиците си и опита си да се предпазят от западната потребителско-сатанинска поквара, страда от Стокхолмски синдром, влюбила се е в “царь и батюшка” и никой там не умее да мисли, а Михалков даже го пресъздават като антигерой в пиесата на Стоев “Хага”, която е обида за българския театър, Народния театър и здравия разум.

Срещал съм нагли руснаци неведнъж. Но нима няма нагли българи? А Нюланд, Байдън, Урсула и така нататък са чисти демократични човеколюбиви душички? И не са нагли и безчовечни гьонсурати? Нещо не ми се връзва това, което виждам, с това, което чувам. И аз като детето в “Балкански синдром” на Стратиев искам да отида на лекар “Очи – уши”, за да ми обясни откъде се получава разминаването. Кое твърдение на Михалков от неговия “Бесогон” е невярно и какви са доказателствата, че е невярно. Не се приема “просто е невярно”, а той привежда за своите твърдения писмени и видео доказателства, които са автентични.

Защо професорът по философия е нереципрочен и избирателен в говоренето си за скандалите с руските духовници? Защо не казва и за други такива скандали и защо не може да си помисли дори, че има нормални руски духовници, които биха заменили тези, ако наистина има проблем? Защо веднага им натиснаха копченцата да вдигат шумотевица по медиите, вместо да решат въпроса тихо и кротко – провежда се разследване, намират се доказателства, изпраща се писмо до РПЦ да бъдат назначени други свещеници?

Знаете ли защо? Защото целта е да се отнеме имот от братска православна църква (католическите не са ни братски, само православните са, всички православни) и по този начин да се настроят хората срещу Русия, българи срещу руснаци и обратно, да бъде подразнена Русия, а не на последно място и да бъде похулен светията още веднъж и вече официално, а не само от лицето Благоев. Разделяй и владей. Сега следва натискане и на други копченца и подръпване на други “къси поводи”. Преди историята да замете тази плява, ще цапат още и още, ще пакостят още и още, те граници не знаят, а на неколцината истински журналисти и мислещи публични личности ще им запушат устите.

След като ги (ни) мютнат, идват арестите, тормозът… Русофилът Вазов има разкази за това какво умеят българските властници, когато решат да репресират. Нищо ново под слънцето. Онези преди век ги е замела историята, ще замете и тия. Нереципрочно.