И ще живеем…

Ние всички се стремим към вечността… Но не в този момент, по-късно. Времето сега е такова… Изискващо… Трябва да се съобразиш… Няма как, времето е сирена! А кой помни къде са въжетата на духовните копнежи и здравата мачта на завети от минали поколения?

Ние всички сме склонни на саможертва… Но не точно за това, не в този заплетен контекст. Трябва да се оцелява! Първо да се оцелява. А някога, по-нататък ще блеснем с ярки дела. И ще живеем, ще живеем… 

Ние всички знаем за необходимостта от покаяние… И ще се покаем, непременно ще го направим, само първо да… Няколко жлъчни коментара в социалните мрежи, малко телевизия, малко радио, малко интервюта… Интервюнца! Статийчици (ама умни, ей, умни)! Доносченца (но от пресните, не от старите)! Една найлонова торбичка с правилни осъждания. Балон с хелийна коректност, от която гласът ти звучи смешно. Всъщност, ако мнозина го правят и е модерно – свикваш. И те дразнят само нормалните гласове. Пък и честно казано… Какво толкова сме грешили, за да се каем? Нищо… Добре, малко нещо… А те, а тия, а той? Да дойдат пости и ще го мислим… Впрочем, случвало ли ви се е да кажете на изповед колко сте добри? Или поне да намекнете? Да, това си е за истинско разкаяние…

Ние всички знаем, че трябва да обичаме! И обичаме целия свят! Ох, светът би бил прекрасно място без… И без… А и без… Честно, има за какво да ги мразим! Нима може, нима е прилично да са толкова политически несъобразни, безобразни, безлични и цивилизационно анемични? Четеш Евангелието и си казваш: Боже, колко ги мразя! Справедливо, Господи! Ти знаеш, че ги мразя от сърце, а света обичам!

Ние всички осъзнаваме колко важна е молитвата… Като се отвори време, обезателно хубаво ще се помолим… Познавам един човек, който ми е разказвал за мъжа на сестра си, който си четял всеки ден вечерните молитви, че и част от сутрешните казвал на път за работа. И съм сигурен, че не ме лъже! Но… Има и други важни неща. Важни за хората, не само за нас! Мнението ни е важно за хората! Да обидиш, да поругаеш, да осмееш, когато и когото трябва! Да, това е истински хуманизъм! Знам, де… За хората е важно и някой да се моли за тях, затова казвам, че непременно ще се помолим някой път. Но трябва и настройка… Че е малко скучновато, бе… 

Разбирате ли какво ви казвам? 

Миговете и техните времеви течения отнемат вечността! 

Миговете, в които правиш компромиси с любовта си, отнемат вечността!

Малките мигове на неконтролируем егоизъм отнемат вечността!

Ето това е основната борба – колкото се може повече мигове да съдържат в себе си вечност. Дори целият живот… 

Проверявайте дните си дали не са се оказали измамници!

Проверявайте мислите си дали не са добре облечени подлеци, които лъстиво ви хвалят, но зад гърба си носят нож, който може да убие… завинаги! 

Проверявайте дали не сте се доверили на ветропоказатели, които са по-неточни от спрял часовник! 

Проверявайте дали не слушате безсловесни речи на мечтатели, които очакват своя “Рай” някъде на Малдивите, насред плискащи се вълни от огнена вода! 

Човекът има душа! 

Ето ви молитва! Кратка сутрешна молитва: Господи, не позволявай да забравя през този ден, че имам душа! И не давай да ме убедят в противното!