Еднозначност

“Паметникът на съветската армия, както и всички подобни паметници в Европа, имат една единствена цел – безапелационно да покажат кои са добрите и кои са злите сили в една ситуация, в която това, меко казано, не е съвсем ясно. Хитлер е сатана, всичко свързано с него е зло, следователно всичко против него няма какво друго да е, освен добро.”

Цитат от текст на Иван Стамболов, човек, който е дежурен по всички телевизори, а някак изпитвам съвсем необосновани съмнения към всекиго, който в днешната ситуация е така обичан от медиите. Значи е правилен. Допуснат е. В списъка с допуснати лица е. Сигурно и в разни други списъци, но моите съмнения не са важни, а само искам да обсъдя с вас еднозначността на единствения морал в нашия свят. Моралът на Христос.

Относно доброто и злото в Православието няма и не може да има съмнения. Ясно е кое какво е.

Спрямо Сталин всички нормални хора имат съмнения. Израснах с книгите на Солженицин, а политиката на Сталин се е погрижила и за дядо ми да бъде заточен само на 14-годишна възраст на няколко хиляди километра от дома си.

Червената армия е управлявана от Сталин. От генералите на Сталин. Червената армия се е състояла от обикновени редници. Има доста добри непропагандистки филми – съветско производство. Направени от хора, взели участие в тази война. Сега се поставя под съмнение названието ѝ “Велика отечествена”.

Сега в либерална Канада ръкопляскат на Хунка. Този нещастен дедик на 98 дали е отнемал човешки живот?

Слава Богу, аз не съм и не искам да отнемам.

Нееднозначно зло ли е дали Хунка е убивал цивилно население?

Нееднозначно зло ли е фашизмът като идея, обяснен съвсем накратко от доцент Николай Гочев в неговия фейсбук профил?

За мен думите на Стамболов звучат в унисон с канадските ръкопляскания за Хунка и с цялостната либерална западна тенденция да се ревизира отношението към хитлеризма.

Когато Христос във войната е на страната на Червената армия, за да го има още свободният ни свят, без фашизъм, въпреки че от 45 до 90 година на миналия век живяхме в идеологически времена, в другата форма на сатанизъм, по-прикритата от фашистката, значи делото на Червената армия е добро, а хитлеризмът е зло – точка по въпроса.

Не може да има дебат по такъв въпрос.

Не може комунизмът да бъде обявяван за по-голямо зло от фашизма, само защото фашизмът не е успял да се наложи повсеместно и трайно. Нека са еднакво зли, но Господ ни даде нова отсрочка с победата на Червената армия във ВСВ, следователно тази победа е абсолютното добро, а фашизмът не може да бъде добро, няма откъде да се вземе тази добрина в него.

Комунизмът е безбожен. Фашизмът на Шваб, Зеленски, Трюдо и Урсула е сатанински.

Във ВСВ победиха не комунистите. Победиха войниците. На тяхна страна беше Творецът на всичко видимо и невидимо.

Комунизмът мачкаше, но оцеляхме. Фашизмът ще изтрие мнозина от света. Ще ги канселира най-напред, както в момента телевизорите не допускат хора извън списъка. После ще дойде време и да бъдат физически унищожени неудобните. А на останалите ще се сложат намордници, баркодове, чипчета, социален рейтинг и лимит на движението.

Комунизмът в Китай и фашизмът в Канада ще изглеждат по абсолютно идентичен начин.

Но победата на Червената армия във Втората световна може да бъде наречена само добро, защото е осуетила плановете на същите фашисти, които днес правят още един (пореден) опит да унищожат свободата.

Те опитват. Анализатори като Стамболов сега са им много полезни, за да всяват объркване. За да почнем да се съмняваме сатанизъм ли е фашизмът. Анализатори като Стамболов са необходими в тази война, защото си изпълняват стриктно задачите. Под паравана на каноничното Православие се подвира леко идеята, която Янакиев и още двама-трима талибани вече открито заявиха – Руската православна църква да не бъде зачетена изобщо нито за църква, нито за православна. Тези страх от Бога нямат ли? От позицията на какви експерти “закриват” цяла една църква и нейния народ? Има хардлайнери като Янакиев и онзикакъвбеше и други по-меки и обрани, някак “смирени” философи като Стамболов, (разколебаването той ни го сервира с местна упойка – с тънката полуиронична вметка “меко казано“, вижте цитата) – и всички тези умници се самоназовават “православни”.

Такива работи. Немам идея дали Картаген требва да бъде разрушен. Но на този свят има един морал, една общовалидна Истина и Едно Добро.

Немеко казано.