Новите лозунги

Страшно е. По-страшно от 1980, когато лозунгите бяха навсякъде. Тогава нещата бяха идеологически, ужким. Дружбата… милитаристите… петилетката…  (А са си милитаристи, обичат войната, вижда се.) Днес лозунгите са сатанински, откровено. Прицелили са се в децата ни. Те ги гледат всеки ден по улиците. И ако ние с вас сме претръпнали, за тях това е опасно.

Опитвам се да направя малък лексикален разбор. Може да ги е мислил и изкуствен интелект, не би ме учудило. Две думи и след тях словосъчетание. Двете думи са от “положителните”, а словосъчетанието е поантата. Чрез двете думи да се стигне до нея.

(Дочувам сега едни либерални позитивняци, това племе долно, към което спадат хора и на моята възраст, за съжаление, едно време седяха на първите чинове и бяха отличнички, днес също са такива, гласуват за кирчовците и ме назовават “хейтър”, не знам защо не ползват белослатинското “омраз”, което си е същото, но те нали са живели и в Лондон, знаят думички на ингилизки…)

“Демокрация, разнообразие и опазване на климата”, “Единство, сигурност и възобновяема енергия”, “Свобода, мир и енергийна независимост” – словосъчетанието в края на всеки лозунг е свързано с найлона, двигателите с вътрешно горене, перисталтиката на кравите (не е смешно, германците го мислят сериозно, питайте Ели от Монтана) и нашия хомосапиенски “въглероден отпечатък”, да, ние също сме замърсители и не сме с нищо повече от кравите.

Свобода и мир са от старите лозунги, многозначни думи. Всеки си влага в тях нещо свое. Мир за кого? Откъде тоя мир, като англосаксонците и израелците не могат без война? За свобода да отваряме ли дума? Истината само ще ни направи свободни. Истината е в Христос. Свободни са били приживе само светиите, ние сме роби на страстите си. Но едва ли това имат предвид лозунгите и са точно обратното на иконите. Значи за някаква тяхна интерпретация на свободата ще става дума. Свобода с маска на лицето. Свобода с ваксинационен електронен документ и електронни пари.

Единство – разнообразие – какво се крие тук? Единство в бедността според Шваб сигурно? Разнообразие като онова от новогодишните празненства в Кьолн ли? Или като в покрайнините на Париж?

Сигурност – повече полиция и никакви така наречени “права”, без маска – в изолатора, без ваксина – в затвора.

Демокрация = демонокрация. Отдавна мнозинството няма думата – принципът на древногръцката демокрация, гласуване и съобразяване с волята на 51 % от гласувалите. 51 % в България със сигурност не желаят никого от гьонсуратите в телевизора. Така че и тази дума е лъжа.

Всъщност всяка една от думите в новите лозунги е лъжа. Свалиха кандидатите за кметове и качиха на секундата лъжите. Рекламната площ не е евтина. Кой дава пари за тази пропаганда? За какво ни подготвят? За сигурност, демокрация, разнообразие, свобода и мир ли?

Или само след “и” да гледаме – там са “климат, енергия, енергийна независимост” – затваряне на тец, аец, ветрове и соларчета, велосипеди и витабел? Последното го пробвах преди много години като студент, без да искам, и си рекох, че повече никога няма да ям имитация на месо. Нито сойлент грийн, дефицитен продукт от бъдещето, гледалите филма знаят от какво се произвежда.

Кърт Вонегът се върти в гроба си. Джоузеф Хелър и Ярослав Хашек се хихикат. Всуе е било цялото им писане. Позабавлявали сме се с тяхното изкуство. И толкова. Никой от тях не е успял да спре мизерията на човека.

Днес тя достига нови висоти. Или низини. Ние с вас сме бактериите – така гледат на нас швабурсулагебрейесусгейтс. Ние сме вирусът. Нас трябва да ограничат от размножение и разпространение. Моята и твоята душа не са важни, климатът е важен. Ако някой още се съмнява в зеления сатанизъм, значи е чист олигофрен. Ако някой още вярва на телевизора, значи самият той е телевизор, предмет, продукт, позитивняк либерален, който има тайната надежда, че може би ще оцелее, понеже е отличник и се кефи на билбордовете с лесбийките. Има и такъв вече и в Бургас.

Него не го снимах, щото ми е гнъсен.

Бой, стригане и сръбска музика. Така ми звучат. Капеесесбекапе. Доповръща ми се, като ги видях.

Мажете по телефоните, дечица наши, соларчетата ще ви ги зареждат, друго не ви требе. Мачкайте водорасли и червеи, поръсени с мононатриевия глутамат – няма и да усетите разликата. Всички антиутопии накуп. Още съвсем малко е останало. Въпрос на месеци. След една година пак ще ви питам дали вервате на телевизора и билбордовете.

Принципно си се възмущавам. Иначе съм спокоен, Слава Богу за всичко. Да се шашкат позитивняците.